Przepis zaczerpnięty z http://bluespoon.blox.pl/
Składniki:
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki maślanki
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek (zimnego) masła
- pół szklanki suszonej żurawiny
- pół szklanki płatków czekoladowych
- pół szkanki mleka
- dwie łyżki brązowego cukru
Jajko mieszamy z maślanką. Mąkę, cukier i szczyptę soli łączymy w drugiej misce. Masło kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy je do miski z suchymi składnikami. Dodajemy jajko z maślanką i wymieszać. Na koniec wsypujemy żurawinę i płatki czekoladowe. Urabiamy na tacy ciasto, tak żeby miało ok 1,5cm grubości. Wykrajamy z niego za pomocą szklanki ciasteczka. Układamy je na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem.
Wstawiamy do rozgrzanego na 200stopni piekarnika na 20 minut. NIE ZAPOMNIJCIE sprawdzić ciastek wykałaczką przed wyjęciem z piekarnika.
Polecam scones w towarzystwie ciepłego mleka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz