Moje uzależnienie od czekolady nie jest już tajemnicą. Tym razem prezentuję coś, co można zrobić zaskakująco szybko i, co najważniejsze, z zaledwie trzech składników!
Potrzebujesz:
- opakowania ciasta francuskiego
- tabliczkę gorzkiej czekolady
- jajko
Dziecinnie prosty sposób wykonania:
Nastawiamy piekarnik aby się rozgrzał do temp. 200 stopni. Ciasto francuskie rozkładamy, lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego niewielkie kwadraty a następnie każdy z nich przecinamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. U podstawy trójkątów kładziemy po kawałku czekolady (wielkości dwóch kwadracików), zawijamy i zamykamy rogami (jak na zdjęciu poniżej). Umieszczamy je na papierze do pieczenia. Jajko rozbijamy, mieszamy i smarujemy nim koperty a następnie wkładamy do piekarnika.
Czas pieczenia: 15-20 minut
Czekoladowe koperty są idealne na ciepło, w sam raz do kawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz