czwartek, 15 grudnia 2011

Czekoladowe koperty

Trzy składniki a jak wiele radości :)
Moje uzależnienie od czekolady nie jest już tajemnicą. Tym razem prezentuję coś, co można zrobić zaskakująco szybko i, co najważniejsze, z zaledwie trzech składników!

Potrzebujesz:

  • opakowania ciasta francuskiego
  • tabliczkę gorzkiej czekolady
  • jajko
Dziecinnie prosty sposób wykonania:

Nastawiamy piekarnik aby się rozgrzał do temp. 200 stopni. Ciasto francuskie rozkładamy, lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego niewielkie kwadraty a następnie każdy z nich przecinamy po przekątnej, aby powstały trójkąty. U podstawy trójkątów  kładziemy po kawałku czekolady (wielkości dwóch kwadracików), zawijamy i zamykamy rogami (jak na zdjęciu poniżej). Umieszczamy je na papierze do pieczenia. Jajko rozbijamy, mieszamy i smarujemy nim koperty a następnie wkładamy do piekarnika.

Czas pieczenia: 15-20 minut

Czekoladowe koperty są idealne na ciepło, w sam raz do kawy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz