Jest to ciąg dalszy wypieków z użyciem ciasta francuskiego.
Przepisów na cinnamon rolls jest mnóstwo w Internecie, lecz prawie każde zawiera dłuuugi przepis przygotowania samego ciasta. Osobiście nie lubie męczyć się nad ciastem (no chyba, że w wypadku pierników lub muffinek gdzie ciasto to całość wypieku), dlatego postanowiłam sprawdzić jak w wersji cynamonowej sprawdza się ciasto francuskie. I nie zawiodłam się, ale ostrzegam - są to bardziej ciasteczka cynamonowe, niż drożdżówki.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- pół szklanki rodzynek
- dwie łyżki cynamonu
- dwie łyżki cukru (polecam brązowy)
- jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie lekko rozwałkować, posypać cynamonem i cukrem. "Powbijać" w niego rodzynki (jak na zdjęciu). Zwinąć w rulon, posypać dwiema szczyptami cynamonu, pociąć równe kawałki o grubości mniej więcej 1,5cm. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz