środa, 20 czerwca 2012

Gorgonzola z Ulicy Sezamkowej

Pozostajemy w temacie sałatek. Zresztą ciężko przełknąć cokolwiek innego, gdy za oknem panuje 30-stopniowy upał. Sałatka z gorgonzolą jest o tyle ciekawa, że jej wyrazisty smak nie pozwala na serwowanie w charakterze dodatku. Powinna funkcjonować jako samodzielne danie.






Składniki:

  • opakowanie sera gorgonzola
  • opakowanie roszponki (250g)
  • pięć średnich gruszek
  • pół szklanki sezamu
    sos:
  • syrop klonowy
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
Sposób przyrządzenia: 

Gorgonzolę kroimy w kostki. Gruszki myjemy, obieramy i tniemy najpierw na plastry a następnie w dużą kostkę. Przygotowujemy sos: mieszamy syrop klonowy z octem balsamicznymi i oliwą. Myjemy roszponkę, w wysokiej misce mieszamy ją z gruszkami i gorgonzolą. Posypujemy sezamem i polewamy sosem. Sałatka na upalny dzień gotowa!
Sałatkę dodaję do akcji:


poniedziałek, 4 czerwca 2012

Twarogowy krem truskawkowy

Sezon na truskawki trwa! I to na te polskie, soczyste, a nie jakieś zagraniczne GMO...
Deser jest propozycją z książki "Tradycyjna kuchnia rosyjska".''



Składniki (na 4 porcje):

  • 250g twarogu
  • 100g truskawek
  • 2 gałązki mięty
  • 25ml mleka
  • 40g miodu
Sposób przyrządzenia:


Zmiksować miód, twaróg, mleko oraz 80g truskawek na jednolitą masę. Do przygotowanej masy dodać posiekaną miętę (zostawić 8listków) i delikatnie wymieszać. Krem przełożyć do miseczek deserowych, udekorować pokrojonymi na połówki truskawkami i listkami mięty i serwować.


czwartek, 3 maja 2012

Indyk po hawajsku

Wysokie temperatury sprawiają, że do obiadu siadam coraz później.... Ale nie wykreśliłam ze swojego menu mięs, gdyż białka zwierzęce dają niesamowitego kopa energii...przynajmniej mnie, nie będę się spierać z wegetarianami :) Jeśli znudzi się nam mięso w tradycyjnej formie, to zawsze możemy zrobić je na słodko!

Składniki:

  • filet z indyka
  • czerwona papryka w proszku
  • 4 plasterki ananasa (z puszki)
  • mango chutney (używałam gotowego, można zrobić samemu, przepisu nie podam, gdyż nie posiadam :))
  • 4 plasterki sera żółtego (najlepiej gouda)
Sposób przygotowania:

Filet kroimy na równe kotlety, ubijamy i obsypujemy czerwoną papryką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy aż mięso się zetnie. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni. Kładziemy na każdym kotlecie plasterek ananasa, w jego środek wkładamy nieco mango chutney i całość przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Tak przyrządzony indyk doskonale smakuje z ryżem. Chutney można jeszcze wyłożyć, aby każdy mógł go sobie dobrać do smaku.
Smacznego długiego weekendu!




sobota, 21 kwietnia 2012

Świeży szpinak na słodko

Dawno mnie nie było, oj dawno...ale obiecuję nie opuszczać bloga ponownie na tak długo! Dziś coś wiosennego.
Świeży szpinak zwykłam zestawiać z truskawkami. Niestety obecnie o ile świeże liście tej rośliny wyglądają już na półkach sklepowych okazale, o tyle mam spore wątpliwości do truskawek. Są dorodne, niewątpliwie. Wielkie, czerwone. Niestety na wyglądzie się kończy. W smaku wcale nie słodkie, za to wodniste. Jakiś tydzień temu kupiłam opakowanie truskawek, wymyłam je ale nim doniosłam je do stołu, część z nich pokryła się włoskowatą pleśnią! Dlatego szerokim łukiem omijam te owoce. Kupię jak w sklepach będą dostępne nasze rodzime truskawki.
Pokusiłam się o zestawienie szpinaku z winogronami. Bardzo na plus okazało się połączenie octu balsamicznego i miodu. Jeśli macie w domu płatki migdałowe, to warto je dodać do tej sałatki!

Składniki:
  • kiść czerwonych winogron
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • pół szklanki rodzynek
  • ocet balsamiczny
  • miód
Sposób przygotowania:

Winogrona wymyć i każde z osobna przekroić na pół. Wydrążyć pestki. Szpinak wymyć i dokładnie osuszyć. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem. Do miski wrzucić naprzemiennie liście szpinaku i winogrona. Polać mieszanką octu i miodu, posypać rodzynkami. Smacznego!





sobota, 18 lutego 2012

Migdały w białej czekoladzie z cynamonem

Jak weekend, to coś słodkiego. Na Walentynki dostałam białą czekoladę. Nie lubię białej czekolady, jest dla mnie mdła. Ale nigdy nie przeszkadzała mi w połączeniu z migdałami, więc postanowiłam ją w tym celu wykorzystać.



Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady 100 g (u mnie Lindt z dodatkiem wanilii)
  • pół szklanki łuskanych migdałów
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Migdały starannie otoczyć w czekoladzie. Poczekać aż odrobinę zastygnie i obtoczyć cynamonem. Odstawić do całkowitego zastygnięcia, gotowe!


Uwagi: cynamon bardzo szybko się wchłania, dlatego pralinki robią się ciemnobrązowe. Do kąpieli wodnej czekolady nie radzę dodawać czegokolwiek, gdyż smak może się popsuć.


Czekoladowy weekend. No i pralinki.

czwartek, 16 lutego 2012

Tarta z ricottą,pomidorami i szpinakiem

Ricotta długo leżała w mojej lodówce, nim zadecydowałam co z nią zrobić. Nie chciałam czegoś słodkiego, bo słodkich przepisów jest na moim blogu już wystarczająca ilość a poza tym jakoś nie przemawiały do mnie te wszystkie placuszki.... Z kolei do tarty nie mogłam się przekonać ze względu na długi proces wyrabiania ciasta...na szczęście udało się je zastąpić francuskim!



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • opakowanie sera ricotta
  • łyżka suszonej bazylii
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłożyć w formie, ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem. Brzegi zawinąć. Ricottę wymieszać z pozostałymi jajkami, przyprawami i bazylią. Pilnować, aby składniki dokładnie się połączyły, a następnie rozsmarować tak zmieszany ser na cieście francuskim. Położyć pokrojone połówki pomidorków koktajlowych na wierzchu i wsadzić formę z ciastem na 20 minut do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. W tym czasie rozmrozić szpinak na maśle, posolić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Upieczoną tartę można podawać ze szpinakiem u boku lub też na samej tarcie. Moim zdaniem jest to uczta dla podniebienia i oczu!






środa, 15 lutego 2012

Walentynkowe muffiny - na czekoladowo

Prawdziwa miłość jest jak gorzka czekolada - ma gorzki posmak ale jest szlachetna, wytrawna i niezastąpiona. To na tyle filozofii. W praktyce proponuję muffiny czekoladowo-bananowe.
Uwaga! Z tych proporcji wyszło mi chyba z 30 muffinek.... Przepis Nigelli Lawson.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 dojrzałe banany


Sposób przygotowania:

Banany utrzeć na jednolitą masę (można użyć do tego malaksera), suche składniki przesiać do jednej miski. W drugiej wymieszać mokre z bananami. Zawartość obydwu misek wymieszać (niedokładnie) łyżką. Wypełnić formy na muffiny do wysokości 2/3. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut, do suchego patyczka. Smacznego!


.
Walentynki 2012. Czym TO się je?