Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 jajka
- opakowanie sera ricotta
- łyżka suszonej bazylii
- 200 g pomidorków koktajlowych
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500 g)
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- sól, pieprz
Ciasto francuskie rozłożyć w formie, ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem. Brzegi zawinąć. Ricottę wymieszać z pozostałymi jajkami, przyprawami i bazylią. Pilnować, aby składniki dokładnie się połączyły, a następnie rozsmarować tak zmieszany ser na cieście francuskim. Położyć pokrojone połówki pomidorków koktajlowych na wierzchu i wsadzić formę z ciastem na 20 minut do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. W tym czasie rozmrozić szpinak na maśle, posolić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Upieczoną tartę można podawać ze szpinakiem u boku lub też na samej tarcie. Moim zdaniem jest to uczta dla podniebienia i oczu!
Zjadłabym takie pyszności.
OdpowiedzUsuńSmakowita ta tarta! Lubię takie połączenia, pycha:)
OdpowiedzUsuń