czwartek, 16 lutego 2012

Tarta z ricottą,pomidorami i szpinakiem

Ricotta długo leżała w mojej lodówce, nim zadecydowałam co z nią zrobić. Nie chciałam czegoś słodkiego, bo słodkich przepisów jest na moim blogu już wystarczająca ilość a poza tym jakoś nie przemawiały do mnie te wszystkie placuszki.... Z kolei do tarty nie mogłam się przekonać ze względu na długi proces wyrabiania ciasta...na szczęście udało się je zastąpić francuskim!



Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • opakowanie sera ricotta
  • łyżka suszonej bazylii
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłożyć w formie, ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem. Brzegi zawinąć. Ricottę wymieszać z pozostałymi jajkami, przyprawami i bazylią. Pilnować, aby składniki dokładnie się połączyły, a następnie rozsmarować tak zmieszany ser na cieście francuskim. Położyć pokrojone połówki pomidorków koktajlowych na wierzchu i wsadzić formę z ciastem na 20 minut do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. W tym czasie rozmrozić szpinak na maśle, posolić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Upieczoną tartę można podawać ze szpinakiem u boku lub też na samej tarcie. Moim zdaniem jest to uczta dla podniebienia i oczu!






2 komentarze: