poniedziałek, 16 stycznia 2012

Karmelowe czekoladki z migdałami

Dawno nie było czegoś słodkiego, prawda? No to wracamy do czekolady! Przepis pochodzi z książki "Czekoladowe rozkosze".



Składniki (na około 15 czekoladek):

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu
  • łyzeczka kawy rozpuszczalnej
  • 10g migdałów (słupki)
  • 15g brązowego cukru
Sposób przygotowania:

Czekoladę roztapiamy w garnuszku, dodajemy cynamon, kawę i mieszamy do połączenia się składników. Cukier karmelizujemy na patelni, dosypujemy do niego migdały i całość lekko prażymy. Wsypujemy migdały z cukrem do czekolady, odstawiamy na chwilę a następnie wlewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na niespełna godzinę, gotowe! Czekoladki przechowywane w lodówce mogą leżeć nawet tydzień

Przepis bierze udział w akcji "Pralinki, trufelki, czekoladki..."

Pralinki, trufelki, czekoladki...

1 komentarz:

  1. Mniam mniam, bardzo ladne- poslalm info, jak wstawic do Durszlaka.

    OdpowiedzUsuń