wtorek, 31 stycznia 2012

Kurczak w powidłach

Propozycja obiadowa, dodam że białko zwierzęce wzmacnia organizm co jest ważne przy obecnej (lodowatej wręcz!) temperaturze....


Składniki:
  • 6 pałek z kurczaka
  • 2 cebule
  • Opakowanie powideł
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Podudzia dokładnie myjemy, posypujemy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebule kroimy w półksiężyce, układamy na kurczaku. Sos sojowy mieszamy z powidłami i polewamy tym kurczaka. Odstawiamy na godzinę aby kurczak się „przegryzł” z sosem. Wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Do podania z ryżem i ulubioną sałatką, smacznego!


1 komentarz: