Składniki:
- pół szklanki suszonych pomidorów (ok 8 sztuk)
- 50g sera feta
- opakowanie ciasta francuskiego
- szczypta suszonej bazylii
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na paseczki o szerokości 1,5cm każdy. Na początku układamy łyżeczkę fety i drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Posypujemy bazylią. Zwijając dokładamy nadzienie. Końcówkę "ślimaczka" smarujemy jajkiem. Zaklejamy i smarujemy jajkiem całość. Z opakowania ciasta wychodzi ok 8 ślimaczków. Układamy je na papierze do pieczenia i blasze, wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Gotowe!
Bardzo smakowite. Lubię takie przekąski z ciasta francuskiego, zwłaszcza z takim fajnym nadzieniem:)
OdpowiedzUsuńMniam! Smakowicie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne przekaski. A suszone pomidory uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń