środa, 21 grudnia 2011

Mini cinnamon rolls

Łatwe do zrobienia, niewiele składników, mnóstwo radości!
Jest to ciąg dalszy wypieków z użyciem ciasta francuskiego.


Przepisów na cinnamon rolls jest mnóstwo w Internecie, lecz prawie każde zawiera dłuuugi przepis przygotowania samego ciasta. Osobiście nie lubie męczyć się nad ciastem (no chyba, że w wypadku pierników lub muffinek gdzie ciasto to całość wypieku), dlatego postanowiłam sprawdzić jak w wersji cynamonowej sprawdza się ciasto francuskie. I nie zawiodłam się, ale ostrzegam - są to bardziej ciasteczka cynamonowe, niż drożdżówki.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pół szklanki rodzynek
  • dwie łyżki cynamonu
  • dwie łyżki cukru (polecam brązowy)
  • jajko
Przygotowanie:

Ciasto francuskie lekko rozwałkować, posypać cynamonem i cukrem. "Powbijać" w niego rodzynki (jak na zdjęciu). Zwinąć w rulon, posypać dwiema szczyptami cynamonu, pociąć równe kawałki o grubości mniej więcej 1,5cm. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.




Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz