wtorek, 13 sierpnia 2013

Tarta mascarpone z boczkiem i bakłażanem

Kupiłam ostatnio mascarpone i nie miałam jakoś ochotyrobić z jego użyciem niczego słodkiego. Dlatego udało mi się znaleźć na blogu Seven days in sunny June coś, co odpowiadało moim oczekiwaniom. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam ze względu na (nie)posiadanie konkretnych składników.




 Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pół opakowania mascarpone
  • pół puszki zielonego groszku
  • łyżka zielonego pesto
  • bakłażan
  • garść pomidorków koktajlowych
  • ok.150 g boczki
  • sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:
Mascarpone mieszamy z pesto. Bakłażan kroimy w talarki, kładziemy na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy się lekko zarumienią, dodajemy groszek i jeszcze chwilę podgrzewamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Formę wykładamy ciastem francuskim, który nakłuwamy widelcem i wypełniamy mascarpone. Dodajemy groszek i układamy bakłażan oraz pomidorki. Na wierzchu układamy boczek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na pół godziny.

Na wierzch można ułożyć bazylię.


 Wpis dodałam do akcji Warzywa Psiankowate 2013.

Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze:

  1. Wspaniała tarta. Chyba zrobię coś na jej wzór u siebie. Cieszę się, że dodałaś ją do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń