czwartek, 3 maja 2012

Indyk po hawajsku

Wysokie temperatury sprawiają, że do obiadu siadam coraz później.... Ale nie wykreśliłam ze swojego menu mięs, gdyż białka zwierzęce dają niesamowitego kopa energii...przynajmniej mnie, nie będę się spierać z wegetarianami :) Jeśli znudzi się nam mięso w tradycyjnej formie, to zawsze możemy zrobić je na słodko!

Składniki:

  • filet z indyka
  • czerwona papryka w proszku
  • 4 plasterki ananasa (z puszki)
  • mango chutney (używałam gotowego, można zrobić samemu, przepisu nie podam, gdyż nie posiadam :))
  • 4 plasterki sera żółtego (najlepiej gouda)
Sposób przygotowania:

Filet kroimy na równe kotlety, ubijamy i obsypujemy czerwoną papryką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy aż mięso się zetnie. Nagrzewamy piekarnik do 200stopni. Kładziemy na każdym kotlecie plasterek ananasa, w jego środek wkładamy nieco mango chutney i całość przykrywamy plasterkiem żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Tak przyrządzony indyk doskonale smakuje z ryżem. Chutney można jeszcze wyłożyć, aby każdy mógł go sobie dobrać do smaku.
Smacznego długiego weekendu!




2 komentarze:

  1. bardzo lubię taką wersję.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam! a tak dawno go nie jadłam.
    pierwszy raz skosztowałam go u przyjaciółki, jakieś 5 lat temu.
    muszę sobie przypomnieć jego smak przy najbliższym obiedzie ;]

    OdpowiedzUsuń