piątek, 28 września 2012

Puree z dyni

Sezon na dynię w pełni! I dobrze, bo ją uwielbiam. Kojarzy mi się z jesienią i jej ciepłymi barwami.

UWAGA! Puree można zamrozić i użyć w późniejszym czasie do zrobienia zupy z dyni. Wówczas potrzeba Wam jedynie dynii, przyprawy są zbędne.




Składniki (na 8-10 porcji):

  • 1 dynia
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na równomierne kostki (o bokach ok.2-3cm). Wkładamy do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykrywamy folią. Pieczemy w 200st. przez około godzinę. Po wyjęciu nieco studzimy a następnie ostrożnie (uważając, aby się nie poparzyć) odkrajamy skórkę. Następnie odstawiamy do wyschnięcia a potem miksujemy. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Można przyozdobić listkiem bazylii. Gotowe!
Dyniowe przysmaki

1 komentarz:

  1. Puree z dyni zwykle jem na słodko ;) Intrygująca alternatywa

    OdpowiedzUsuń