Składniki (na 2-3porcje):
- 3 kolby kukurydzy
- 1 szalotka
- 1 l. bulionu (najlepiej warzywnego bądź drobiowego)
- korzeń imbiru
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- szczypta mielonego chilli
- sól
Sposób przygotowania:
Kolby obieramy z ziaren, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Obieramy imbir, wrzucamy do garnka z kukurydzą i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 10min. Na małej patelni roztapiamy masło, szklimy na nim posiekaną cebulę, doprawiamy chilli. Zawartość patelni dodajemy do garnka, dolewamy mleczko kokosowe, gotujemy jeszcze przez 2 min. Wyjmujemy imbir, to co zostało w garnku porządnie miksujemy (tylko ostrożnie, bo gorące!) i podajemy z grzankami lub ptysiami.
Nigdy nie robiłam takiej zupki. Śliczny ma kolor;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam zupy z kukurydzy. A że uwielbiam te żółte ziarenka, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń