środa, 26 września 2012

Krem z...QQrydzy!

Zgodnie z zapowiedziami publikuje przepis na krem z kukurydzy. Ostrzegam! Przepis jest prosty, ale czasochłonny! Przepis pochodzi z magazynu "Palce lizać" z 14 sierpnia.




Składniki (na 2-3porcje):

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 szalotka
  • 1 l. bulionu (najlepiej warzywnego bądź drobiowego)
  • korzeń imbiru
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • szczypta mielonego chilli
  • sól

Sposób przygotowania:

Kolby obieramy z ziaren, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Obieramy imbir, wrzucamy do garnka z kukurydzą i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na niewielkim ogniu przez 10min. Na małej patelni roztapiamy masło, szklimy na nim posiekaną cebulę, doprawiamy chilli. Zawartość patelni dodajemy do garnka, dolewamy mleczko kokosowe, gotujemy jeszcze przez 2 min. Wyjmujemy imbir, to co zostało w garnku porządnie miksujemy (tylko ostrożnie, bo gorące!) i podajemy z grzankami lub ptysiami.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam takiej zupki. Śliczny ma kolor;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam zupy z kukurydzy. A że uwielbiam te żółte ziarenka, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń