piątek, 20 stycznia 2012

1....2....3....praliny!

Te praliny są bardzo proste w wykonaniu i potrzeba do nich jedynie trzech składników!



Składniki (na ok 20 pralinek)

  • 100g serca mascarpone
  • 100g gorzkiej czekolady
  • szklanka kakao
    opcjonalnie:
  • garść drobno zmielonych orzechów (obojętne jakich)


Sposób przyrządzenia:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mascarpone zmiksować tak aby utworzył puszysty krem. Połączyć z czekoladą, wymieszać i odłożyć na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować w dowolny kształt (najłatwiejsze są kulki, aczkolwiek ja postawiłam na kształt walca) i obsypać kakaem (ależ to się dziwnie odmienia ;)). Opcjonalnie już w czasie połączenia mascarpone z czekoladą można dodać orzechy.
Pralinki przechowywane w lodówce nadają się do zjedzenia przez około 5 dni.
Jest to kolejny wpis, który bierze udział w akcji "Pralinki, trufelki, czekoladki..."



Pralinki, trufelki, czekoladki...

p.s. za oknem znowu śnieg....



3 komentarze: