poniedziałek, 23 stycznia 2012

Dip ogórkowo-gruszkowy

Ciekawe połączenie dwóch z pozoru nie pasujących do siebie smaków. Z pozoru, gdyż zarówno gruszka jak i ogórek należą do wodnistych owoców i warzyw. Dzięki dodatkowi musztardy Dijon dip ma smak charakterystyczny, a nie nijaki. Wspaniale pasuje do krakersów. Przepis znalazłam u veggieola, spróbowałam i moim zdaniem jest wyśmienity!


Składniki:
  • 1 niewielka gruszka
  • 1 duży ogórek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18% lub 12%)
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżeczka soku z cytrynu
Sposób przygotowania:

Gruszkę i ogórek pokroić drobno w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Chwila roboty i gotowe, smacznego!



Jest to szybka przekąska, dlatego dodaję ją do akcji "jadłodajnia studencka II"

1 komentarz: