wtorek, 24 stycznia 2012

Ślimaczki z fetą i suszonymi pomidorami

Ciąg dalszy ciasta francuskiego. Nic nie poradzę na to, że jest tak łatwe do upieczenia! A ślimaczki to doskonała przekąska. Oczywiście jest to jedynie wariacja, możecie zastąpić to innymi składnikami, np szynką. Mnie pomidory nieco się przypaliły, lecz gorąca feta smakuje niesamowicie!



Składniki:

  • pół szklanki suszonych pomidorów (ok 8 sztuk)
  • 50g sera feta
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szczypta suszonej bazylii
  • 1 jajko


Sposób przygotowania:

ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na paseczki o szerokości 1,5cm każdy. Na początku układamy łyżeczkę fety i drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Posypujemy bazylią. Zwijając dokładamy nadzienie. Końcówkę "ślimaczka" smarujemy jajkiem. Zaklejamy i smarujemy jajkiem całość. Z opakowania ciasta wychodzi ok 8 ślimaczków. Układamy je na papierze do pieczenia i blasze, wstawiamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Gotowe!


3 komentarze:

  1. Bardzo smakowite. Lubię takie przekąski z ciasta francuskiego, zwłaszcza z takim fajnym nadzieniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Smakowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne przekaski. A suszone pomidory uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń